Hajproblémák - Lukács Emi

Lukács Emi
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hajproblémák

 


A NőI HAJHULLÁS OKAI

A hajhullást a nők sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak, hiszen a szép, hosszú haj korunk szépségideáljának ?tartozéka?, a hódítás eszköze. Elvesztése az önbecsülés csökkenését is maga után vonhatja, így a fokozott mértékű hajvesztés akár pánikot, depressziót is kiválthat.
Nők esetében a hajjal kapcsolatos problémák általában a 30-40. életév között kezdődnek, elsősorban a haj elvékonyodásával, később pedig a hajhullás fokozódásával.
A hajvesztésnek két típusa figyelhető meg:
- Feminim típusú: a fejbőr közepén kezdődik el a haj ritkulása. A hajsűrűség annyira lecsökkenhet, hogy a fejbőr is láthatóvá válik. Ez a leggyakoribb női típusú kopaszodás, amit az un. Ludwig típusú hajvesztésnek neveznek. Szerencsére a női kopaszodás 70% ebbe a csoportba esik.

- Maszkulin típusú: a kopaszodás a férfiaknál jellemző módon történik, hátterében hormonbetegség vagy daganat állhat. Érdemes megfigyelni, hogy egyéb masculinizációs jelek vannak-e!?

1, Hormonális okok
A női hormonok (az ösztrogének) meghosszabbítják, a férfihormonok (androgének) pedig lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőkben mindkét típusú hormon megtalálható, és normál esetben a női hormonok jelentős túlsúlyban vannak.
Amennyiben a hormonháztartás felborulásával több androgén hormon kezd el termelődni egy olyan nő szervezetében, akiknek a hajgyökerei fokozottan érzékenyek a dihydro-tesztoszteron hormonra, férfias típusú hajhullás veszi kezdetét.
A tesztoszteron a nőknél a mellékvesékben és a petefészekben termelődik, sokkal kisebb mértékben, mint a férfiaknál. Főleg azoknál okozhat problémát, akiknek a testszőrzetük is kicsit férfiasabb, erősebb és mélyebb hangfekvéssel rendelkeznek az átlagnál.

2, Örökletes tényezők
A hajhullás oka elsősorban az öröklött tulajdonságaink között keresendő. Ezek határozzák meg ugyanis, hogy mennyire érzékenyek hajhagymáink s fejbőrünk az ún. androgén hormonokra. Ennek a tényezőnek a jelentőségét azok a megfigyelések támasztják alá, melyek szerint egyes családokon belül halmozottan fordul elo a haj ritkulása, míg másoknál fel sem lelhető.

3, Klimax
A klimax sok nő életében érzelmi és fizikai fordulópontot jelent, amitől a kellemetlen tünetek miatt nagyon sokan tartanak.

Mi játszódik le ilyenkor a szervezetben?
A menopauza során a petefészek működése szabálytalanná válik, lecsökken a női nemi hormonok, az ösztrogén és progreszteron termelődése, végül megszűnik a mestruáció. Ezzel egyidőben megemelkedik a férfi nemi hormonok, az androgének szinje, majd hatásukra a hajszálak élettartama megrövidül, megújulási ütemük pedig lelassul. Kezdetét veszi a hajhullás, majd állandósul a fejbőr egészén.

4, Öregedés
Az életkor előrehaladtával, a természetes öregedés következményeként, romlik a bőr állapota, a vérkeringés, felszívódási problémák alakulhatnak ki, lassul a sejtosztódás, így haj növekedése is. Különböző betegségeken esünk át, melyeket hajhullás eredményeznek, mindezen hatások eredményeként fokozatosan ritkábbá válik a hajunk.
A hormonális változások a hajszálak elvékonyodásához vezethetnek, romlik a haj minősége.
Mindezekbol adódóan az 50. és 70. életév között a haj sűrűségének 20 %?os vesztesége normálisnak tekinthető. Jó, ha tudjuk, hogy az öregedés tempójáért hatvan százalékban a gének, negyven százalékban pedig az élet minősége, az életstílus és a környezet a felelős. Változtassunk rossz szokásainkon, lassítsunk az öregedés folyamatán!

VASHIÁNY ÉS HAJHULLÁS

A vashiány (sideropenia), főleg nőknél igen gyakran okoz hajhullást.

Vas szerepe:
A vas létfontosságú elem szerveztünk számára.
A vér oxigénszállító vörösvérsejtjeinek festékanyaga, a hemoglobin vasat tartalmaz.
Részt vesz az oxigénszállításban és tárolásban, javítja a testi erőnlétet, serkenti a máj méregtelenítő funkcióját, elősegíti a növekedést, valamint emeli az immunitást és az energiaszintet.

Milyen egyéb tünetei vannak a vashiánynak?
Sápadtság,
Törékeny haj, köröm
Ellenállóképeség csökkenése
Erős szívdobogás
Fáradékonyság
Bőrszárazság,
Rendszeres hasmenés, szorulás

Mi idézhet elő vashiányt?
Véradás
Menstruáció ( jelentősebb havi vérvesztés)
Intenzív sport
Vegetáriánus táplálkozás
Szoptatás
Terhesség
Felszívódási zavarok
Gyomorbetegség
Daganatos megbetegedés

Szükséglet:
A napi vasszükséglet felnőttek esetében 10-30 mg. A nőknek a menstruáció ideje alatt kétszer ennyi mennyiségre van szükségük és naponta legalább 50 mg-ra terhesség idején. A fiataloknak naponta 20-28 mg vas elegendő.
Vasforrások:
Egészséges emberben a vas 70-80 százaléka "aktív vas", 20-30 százaléka raktározott vas, amelynek legnagyobb része a májban és a csontvelőben található. Ha azonban étkezéseink során nem veszünk magunkhoz folyamatosan kellő mennyiségű vasat, ezek a raktárak előbb vagy utóbb kimerülnek, ami enyhébb-súlyosabb következményekkel jár.
Vannak a vas felszívódását segítő és gátló elemek, élelmiszerek.
Segíti a felszívódást a C-vitamin, narancslé, húsok, réz, kobalt, mangán. Gátolják a felszívódást a savlekötők, a csersav tartalmú tápanyagok, így a kávé, tea, de a gabonamagvak korpájában lévő fitátok, mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek. A B-vitaminok pedig a hatás kifejtésében támogatják az ásványi anyagot.
A fokozott hajhullás egyéb okai lehetnek a pikkelysömör, a seborrhoea, a gombásodás, gyógyszerek, stressz, pajzsmirigy betegség, nyomelem hiány, vegyszeres kezelések, gyulladások, elsavasodott szervezet, kemoterápia.
A természetes hajhullástól eltérő hajvesztés esetén legfontosabb hogy időben szakemberhez forduljon!


Forrás: http://www.hairwellness.hu

Korpás haj

Bizonyára veled is előfordult már, hogy amikor a tükörbe néztél, apró fehér kis pöttyöket fedeztél fel a pulóvereden? És még a fejed is őrületesen viszketett? Jajajj! Ez, bizony korpa a javából! De sebaj: gyorsan eltüntetjük!

A korpa elég kellemetlen dolog. Bár sokan küszködnek ezzel a problémával, valószínűleg téged sem fog megnyugtatni, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek korpásodik a haja. De hát mi is okozza azokat a kellemetlen kis fehér pöttyöket a fejünkön?

A gyakori tévhitekkel ellentétben a korpásodást nem a száraz fejbőr, a fejbőr megfázása, a túl gyakori hajmosás, vagy a nem megfelelő tisztálkodás okozza. Kutatásokkal bizonyították, hogy a korpás haj valódi oka egy olyan gomba, amely minden ember fejbőrén megtalálható, még azoknál is, akik nem korpásodnak.
És hogy mi az oka annak, hogy egyesek fejbőrén ez a gonosz kis gomba túlzottan elszaporodik? Ezt a folyamatot külső és belső tényezők egyaránt kiválthatják, mint pl. hormonális változások (pl. serdülőkorban), stressz, legyengült immunrendszer egy betegség után, klímaváltozás, étkezési szokások változása és sapkaviselés. Amint a szervezetünk felveszi a harcot a túlszaporodott gomba ellen, felgyorsul a fejbőr sejtjeinek természetes megújulási folyamata, az elhalt hámsejtek gyorsabban, összetapadva válnak le a fejbőrről, azaz: hajunk korpásodni kezd.

És ha már valaha korpásodott a hajad, akkor pontosan tudod, hogy mi következik ilyenkor: viszkető, égető érzés, hámló fejbőr, korpapikkelyek a ruhán. És természetesen rossz közérzet, hiszen elég visszataszító látvány a korpás haj.
Aggódni, szégyenkezni azonban nem kell, hiszen van megoldás. Fontos hogy hozzáértő szakembertől kérj tanácsot, mert a tünetek végleges eltünéséhez nem elegendő a legjobban reklámozott korpásodás elleni sampon. A szakember megkülönböztet zsíros, valamint száraz korpát és ezek kezelése más más terápiát igényel. A gyógysamponnal történő mosást megelőzik speciális pakolások is. Arra azonban ügyelj, hogy amikor megmosod a fejedet, ne vakard, ne dörzsöld, vagyis ne sértsd meg a fejbőrödet! Csak kíméletesen masszírozd az ujjaiddal! Az első kezelések után még ne várj csodákat! Az eredmény körülbelül akkor fog jelentkezni, amikor elfogy az elso tubus korpásodás elleni samponod.

Ami azonban nagyon fontos, ekkor se válts vissza hagyományos samponra, mert akkor azonnal visszatérhetnek a fehér kis pöttyök a hajadba! Egyszóval a korpa teljes eltűnésétől számítva még kb. 3 hónapig különleges sampont ajánlatos használnod.

Jótanács
Aki naponta mos hajat, elegendő ha csak néhány csepp sampont használ. Rövid ideig masszírozzuk a fejbőrt, azután bő vízzel alaposan öblítsük le. Soha ne dörzsöljük nedves hajat, ehelyett törülközőbe csavarva nyomjuk ki belőle a vizet. Ritka fogú fésűvel bontsuk ki szét, és lehetőség szerint szabad levegőn, nyáron napon szárítsuk a zsírosodó hajat. Jobban kifésülhető ha öblítőt és balzsamot is tartalmazó szert használunk.


Forrás:http://www.sulinet.hu

Töredezett haj

Kiváltó oka lehet a huzamosabb ideig alkalmazott, nem megfelelő minőségű hajfesték, a gyakori dauerolás, a napfény vagy az uszoda klóros víze.
Megoldás: vágassuk gyakrabban a végét. A nedvességet pedig jojoba-, mandula- és búzacsíraolajos kezeléssel pótolhatjuk. Kizárólag alkoholmentes hajlakkot és zselét használjunk. Mosás után - időnként - öblítsük le almaecetes vízzel. Lehetőleg mellőzzük a hajszárítót, ha időnk engedi, hagyjuk hajunkat magától megszáradni.
A töredezett haj ápolását a hajmosásnál kezdje: válasszon hidratáló hatású és a haj fényét fokozó terméket. Ha nem is mos naponta samponnal hajat, hajkondcionálót használjon, valahányszor víz éri a haját (zuhanyozás közben, uszás vagy strandolás után). A víz ugyanis nagyon igénybe veszi, szárítja a hajat!
Óvja haját a magas hőtől: a hajszárítót állítsa langyos fokozatra vagy tartsa legalább 25 cm-re a hajától. A hajvasalók és hajsütok a hajszálak számára felérnek egy inkvizíciós eszközzel! Ha nem tud lemondani használatukról alkalmazzon minden mosás után mélytápláló hajpakolást!
Kerülje az UV sugárzást, ami fakítja a hajszínt, fénytelenné és szárazzá teszi a hajat. A strandon viseljen fejkendőt, szalmakalapot vagy védje haját speciális fényvédő spray-vel

Forrás: http://www.eletforma.hu
http://lhp.hu

Zsíros haj

Nagyon gyakori és nagyon bosszantó dolog a zsíros haj. Sokszor ápolatlan külsőt kölcsönözhet gazdájának, még akkor is ha naponta mos hajat. A haj zsírosodása részben örökölhető, de befolyásolhatja a stressz, az évszakok, a hajápolási szokásaink, a hormonegyensúly megváltozása, vagy a környezetünk is.

A zsíros hajra a legjobbak a kénes samponok, vagy kifejezetten zsíros hajra ajánlott samponos. Ami nem igaz, hogy a gyakori hajmosás csak rontana a helyzeten. Akiknek mégis beválik ez a módszer, náluk sem a mosás ritkítása az, ami segít. Valójában a túl tömény, nem jól megválasztott sampon az ami rontja ilyenkor a haj zsírosodását. Mivel a használatuk a hajmosás elhagyásával csökken, így a haj is kiheveri a sampon hatását, ugyanakkor a túl ritka hajmosás, azaz a nem kellően ápolt haj akár hajhulláshoz is vezethet.
Nyugodtan moss hajat 2-3 naponta, vagy ha kell minden nap, de használat elott hígítsd fel a sampont vízzel, és langyos vízzel öblítsd le hajad.
A kénes samponok mellett a bojtorjángyökér, a csalán, a rozmaring és a zsálya sampon is segíthet. Meglepő lehet, de a régi jó WU2 sampon is sokakat szabadított már meg a zsíros hajtól.
Zsíros hajúaknak nem ajánlott a 2in1 samponok használata, és a hajbalzsamokat is inkább csak a hajra kenjék, a fejbőrre ne.
Az erős dörzsölés, masszírozás is serkentheti a faggyútermelést, így csak finoman mosd és töröld a hajad. A masszírozás ugyanakkor nem rossz, sot, csak arra ügyelj, hogy óvatosan, körkörös mozdulatokkal végezd.
A hírekkel ellentétben a dauerolás nem segít a zsíros hajon, mert bár kiszárítja a hajat, de közben tönkreteszi, töredezetté válik tőle a hajvég, a hajtő pedig zsíros marad, és máris itt az újabb gond.


Hajöblítők:
- Hajmosás után használhatsz gyógynövényes öblítést. 2 csésze cickafarkot, csalánt, citromfüvet, mentát vagy levendulát forrázz le egy liter vízzel és hagyd állni 15 percig, majd ha langyosra hult, öblítsd át vele a hajad.
- Egy liter vízbe tegyél 3 evőkanál almaecetet, vagy citromlevet és ezzel öblítsd le a hajad.
Otthon elkészíthető hajpakolás:
Keverj össze 2 teáskanál mézet, egy teáskanál citromlevet, és egy tojás sárgáját. Fél órával a hajmosás előtt vidd fel a hajadra.
Hajszesszel a zsírosodás ellen
Hatásosak lehetnek a csalán, nyír- vagy fűzfa kéreg kivonatot tartalmazó hajszeszek is.
A táplálkozás is fontos
A zsíros hajat a helytelen táplálkozás és bizonyos vitaminok hiánya is okozhatja.
Az egészséges táplálkozás a hajunknak is jót tesz, ezen kívül a stressz csökkentése, a hidegtől és az erős napsütéstől való védelem is fontos.
Végső, nagyon makacs esetben fordulj orvoshoz, esetleg nézesd meg a hormonszinted vagy fordulj hajgyógyászhoz, aki mikrokamerás fejbőr és hajdiagnosztikával segíthet kideríteni az okokat.


Forrás: http://kisparna.hu 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz